Socialdemocràcia i Progrés (SDP) ha criticat aquest dimarts l’acord institucional que va en paral·lel a la reforma de les competències i les transferències, i el conseller general Víctor Naudi ha anunciat que no el signarà.

Juntament amb el president de la formació, Jaume Bartumeu, consideren que el document il·lustra “que la feina no s’ha acabat fent del tot” i que és “una burla al conjunt d’institucions”, perquè creuen que l’hauria de signar el síndic en representació del Consell General i no els presidents dels grups parlamentaris.

Així, Bartumeu assegura que no és un acord institucional sinó “un acord polític per resoldre les problemàtiques que tenia el cap de Govern en la seva agenda electoral”.

En aquest sentit, lamenten que a banda dels presidents i presidents suplents, també s’hi hagi afegit un conseller general més del PS. I és que, de fet, SDP considera que “Toni Martí es va treure de la màniga l’acord per comptar amb el suport del PS”, i ara “es dona la paradoxa que molt probablement el PS no acabi votant” la reforma.

L’acord consta de tres punts als quals les parts es comprometen a garantir en un futur. El primer, promoure una modificació de la Llei de guarderies infantils per establir que totes disposin d’un pla pedagògic diferenciat per les franges d’edat de 0 a 2 anys i de 3 a 6 anys, definir la finalitat de cada centre i revisar la formació necessària per treballar en una llar d’infants.

En el segon punt, el Govern es compromet a continuar desenvolupant programes i accions per a infants, joves i adolescents en situació de vulnerabilitat o amb risc d’exclusió social, i en concret que presentin conductes addictives de tot tipus, més enllà de les que regula la Llei de serveis socials i sociosanitaris.

Finalment, els grups parlamentaris i el Govern es comprometen a promoure una modificació de la Llei de finances comunals per tal que els organismes autònoms i les entitats parapúbliques quedin exempts del pagament de taxes per l’aprofitament del domini públic quan es tracti de serveis públics.

Segons SDP, aquest punt es va afegir per petició del cap de Govern, després que no s’arribés a un consens amb els comuns. Jaume Bartumeu ha indicat que aquesta mesura va encaminada a eliminar taxes com les que aplica el comú d’Encamp a FEDA pel dret de pas de línies elèctriques, en considerar-se perjudicat per la reducció del cabal del riu, tenint en compte les captacions que es fan per abastir la central elèctrica.

Des d’SDP consideren que aquest document “és un nyap que no compartim ni compartirem”, ja que el mecanisme per complir amb els compromisos “és legislar”. “El que passa és que el Govern de DA no vol modificar aquestes qüestions i llavors embolica la troca”, ha manifestat Bartumeu, i “el que volen és que signem un paper mullat, perquè no hi ha calendari”.

Comparteix :
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • Reddit
  • Email
  • Print