Remoure-ho tot per canviar molt poc?

Autor: EDITORIAL
Font: BONDIA
Publicat el: 22 de Març de 2017

En el procés de reforma de les competències i les transferències dels comuns sempre hem tingut la sensació que ha predominat el postureig i els grans discursos per part del Govern i ha mancat valentia i fets.

Malauradament, aquesta sensació s’està convertint en realitat a mesura que es van coneixent els detalls de la suposada reforma que s’ha presentat als grups parlamentaris. Més enllà del fet que s’hagi mantingut fins ara al marge d’aquest treball el Consell General (això mereix un altre debat), el missatge que aquest és l’únic Govern que s’ha atrevit a plantejar aquesta qüestió comença a quedar en evidència quan està sortint a la llum la proposta que fa anys que es promet.

I és que, al marge de la cessió gratuïta de terrenys dels comuns al Govern per a projectes d’interès nacional i de la inclusió de la prestació de serveis socials com a competència comunal, les modificacions que es plantegen a la llei de delimitació de competències dels comuns són petits retocs que no tenen res a veure amb una reforma.

I pel que fa a les transferències, s’incorporen molts més criteris però en el fons tots els comuns acaben rebent quasi el mateix. S’ha remogut tot per no canviar quasi res? Això és el que sembla.