SDP critica que DA vulgui donar més rellevància als quarts a la llei de col·laboració entre administracions

Autor: S. F.
Font: ARA
Publicat el: 28 d'Octubre de 2016

Socialdemocràcia i Progrés ha presentat un total de 10 esmenes al projecte de llei qualificada de col·laboració entre l’Administració general i els comuns i entre els comuns. Algunes d’elles fan referència a la necessitat de separar l’àmbit d’aplicació i l’abast del principi de lleialtat institucional i de col·laboració, així com suprimir la referència a “d’altres corporacions locals” distintes dels comuns. En aquest darrer sentit, SDP considera que Demòcrates per Andorra (DA) vol retornar un paper institucional rellevant als quarts. Al seu entendre, el Govern “no vol encarar amb decisió la reforma necessària del model territorial”.

Per això, SDP defensa una reforma legislativa que concreti el marc competencial fixat a la Llei de definició de competències dels comuns del 4 de novembre del 1993. Segons SDP, amb aquesta reforma s’evitarien “disfuncions i conflictes entre els comuns i les altres institucions de l’Estat”.

D’altra banda, SDP considera que el text és inconstitucional perquè “l’àmbit de la llei qualificada només abasta aquelles matèries expressament reservades a aquest tipus de llei per la Constitució”. Per això, la formació demana de modificar el títol de la llei per tal que no sigui qualificada, tal com ja va decidir la Sindicatura després de constatar que el seu redactat no afecta les competències de les corporacions locals i del Govern, sinó que tracta aspectes més de gestió i de funcionament.