Bartumeu respon a Martí que “no ens doblegaran ni cabdills ni aprenents de monarca absolut”

Autor: B. N.
Font: ARA
Publicat el: 14 de Setembre de 2016

Després que el passat 8 de setembre, Dia de Meritxell, el cap de Govern, Toni Martí, recriminés al president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, que “hi ha moments per fer política, i moments per saber plegar de la política”, aquest dimarts l’excap de Govern ha respost a Martí que en la defensa responsable de la Constitució “no ens doblegaran ni cabdills ni aprenents de monarca absolut”. En aquest sentit, Bartumeu ha recordat que la política seriosa “no és un joc de daus del casino per mantenir el poder”, sinó que “exigeix idees i sentit d’Estat”.

Segons Bartumeu, amb les declaracions efectuades per Martí durant el Dia de Meritxell, “no només ha confirmat la nostra apreciació, que no era altra que voler exercir de cabdill, sinó que l’ha superat amb escreix, ja que ara es pretén la personificació de l’Estat i qualsevol que gosi discrepar de la seva actuació es converteix en un mal andorrà”. “Dijous passat Martí va proclamar “L’État, c’est moi”, ha admès.

Quant a la insinuació de Martí perquè abandoni la vida política, Bartumeu ha recalcat que en lloc d’utilitzar els mitjans per dirigir-se a ell, “el convido a fer un debat, que encara continuo esperant”. “Si tan valent és per fer declaracions, doncs som-hi, en un debat podem parlar de tot i també li explicaré la Constitució, que no la coneix”, ha admès.

Bartumeu, novament fent al·lusió a una altra declaració de Martí pronunciada el Dia de Meritxell en què va assegurar que “el que no faré mai és anar fora a criticar un Estat que he dirigit”, ha recalcat que durant la trobada que va mantenir el passat 6 de setembre amb el representant personal del copríncep francès, Pier­re Hugues, “jo no vaig anar a fora, sinó que estava a dins, parlant responsablement amb una institució andorrana, la més alta, la que representa el país”.

En aquest sentit, ha posat en relleu que “no vaig anar a criticar el país, sinó a defensar-lo, ja que amb la defensa de l’article 44 de la Constitució és defensar l’Estat davant dels que el volen fer agenollar”.

Per la seva banda, el president suplent del grup parlamentari mixt i conseller de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, ha recalcat que durant el Dia de Meritxell “el cap de Govern va fer gala de les seves formes” i ha afegit que “darrerament s’està saltant les regles del funcionament institucional”. Una forma d’actuar que segons Naudi “s’està constatant dia rere dia” i que “probablement” és causada perquè “l’economia no acaba de funcionar i les reformes no arriben”. “Viu un moment de crispació i tracta de desviar l’atenció”, ha indicat.

A més, després que Martí anunciés que compareixerà davant la ‘Comissió BPA’ i convidés a Bartumeu a fer el mateix, Naudi ha recordat que “confon les institucions, ja que el que no pot fer és demanar qui hi ha d’anar a banda d’ell, que ja era hora”. Naudi també ha aprofitat per referir-se a les suposades amenaces que haurien fet comandaments de la policia espanyola a Higini Cierco i a Joan Pau Miquel per assegurar que “constatem que el Govern no ha fet el que havia de fer, que era portar aquests fets davant la fiscalia”.

Amb tot, Naudi ha explicat que ara és moment d’esperar la compareixença de Martí davant la ‘Comissió BPA’, “però tal com ens té acostumats molt em temo que no ho digui tot o esquivi la veritat”.

Un altre dels temes que ha tractat Naudi ha estat la reunió que mantindrà el cap de Govern, Toni Martí, el pròxim 6 d’octubre, a Brussel·les, amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. En aquest sentit, tot i lamentar que “ens té acostumats a un estil de grans gestos i declaracions”, Naudi ha precisat que “només esperem que sigui més fructífera que la darrera reunió que va mantenir amb el president espanyol”.