SDP, preocupat per com s’encara la negociació amb la UE

Autor: REDACCIÓ
Font: BONDIA
Publicat el: 24 d'Agost de 2015

El president de Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra (SDP), Jaume Bartumeu, va mostrar ahir la preocupació de la seva formació per com està encarant el titular d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, la negociació amb la Unió Europea per a l’establiment d’un acord d’associació, acord que SDP considera “molt necessari” per al Principat.

En aquest sentit, la formació considera que l’executiu s’entossudeix “en les qüestions relatives al marc institucional que ha de regir el funcionament de l’acord”, fet que suposa “descuidar l’essencial i perdre el temps en les formes”. Per això, i valent-se de l’experiència de govern, el president d’SDP considera que cal centrar-se en allò que realment importa, que és el que “pot aportar als empresaris i professionals d’Andorra l’acord d’associació”.

Bartumeu va fer aquestes manifestacions després de conèixer el contingut de la ponència del ministre d’Afers Exteriors que es va llegir en el transcurs de la 28a Diada andorrana a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada de Conflent, dedicada a les relacions d’Andorra amb els petits estats d’Europa, i en què el president d’SDP va participar també amb una ponència, on va repassar les especificitats i les coincidències d’Andorra i San Marino i on va defensar que l’acord d’associació “és imprescindible” ja que “ha de permetre als nostres joves treballar a Europa”.

Precisament, l’acord d’associació va centrar bona part de la jornada a Prada, on la majoria dels ponents van coincidir en la idea que les relacions del Principat amb els seus veïns europeus han d’estar regides per un equilibri entre la preservació de les especificitats del país i l’aprofitament de les oportunitats que pot oferir un nou marc de relació.

La presidenta de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), Àngels Mach, va valorar molt positivament el desenvolupament de la Diada andorrana a Prada i es va mostrar satisfeta “tant de la participació com del nivell de les ponències” i de l’interès que va suscitar la jornada en persones que estaven seguint altres cursos de l’UCE però que “van anar a seguir la jornada andorrana”.

A més, va destacar el fet que es van presentar ponències sobre aspectes “de què potser no es parla tant però que quan es coneixen són interessants”. I és que la jornada, que va incloure 23 ponències, va assolir l’objectiu que s’havia fixat i va servir per poder avaluar les sinergies que es poden establir entre Andorra i els altres petits estats d’Europa.