SDP critica la proposta del PS d’eliminar la partida per al vial

Autor: REDACCIÓ
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 11 de Desembre de 2014

El conseller de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) al Comú de Sant Julià de Lòria, Josep Roig, va assegurar ahir no compartir ni entendre l’esmena que el grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat al pressupost del 2015 per eliminar dels comptes de l’Estat les obres de la desviació de la CG-1 al seu pas per la parròquia. Per contra va dir que es tracta d’una obra que cal acabar al més aviat possible.

El conseller va exposar que el vial de Sant Julià de Lòria “és una necessitat per al país”.

A tall d’exemple va posar la situació viscuda el darrer cap de setmana, en què “el caos va ser descomunal” perquè es van formar retencions importants al pas per la vila.

Per Roig, la circulació de vehicles pel centre no reverteix de forma positiva en l’economia de la parròquia i va assenyalar que “d’aquestes persones que hi van passar, cap va parar a Sant Julià per pernoctar o fer un àpat”.

Per tot plegat es va mostrar partidari que la sortida de la variant se situï com més a prop de la frontera millor i evitar així traslladar el problema que suposa el nus de la plaça Laurèdia 200 metres més al sud.

De la seva banda, el conseller socialdemòcrata al Comú de Sant Julià de Lòria, Rossend Areny, va recordar que el programa del seu partit preveia aquest projecte amb la construcció d’un sol túnel.

Tot i així va exposar que davant la situació econòmica i financera actual, i donada l’elevada inversió que requereix la infraestructura, “potser ara no és el moment d’acabar l’obra” ja que avui “no és gaire urgent” tenint en compte que hi ha “altres prioritats”.

El conseller tampoc comparteix la fórmula de finançament que adoptaria el Govern, el peatge a l’ombra.

Per altra banda, el conseller del PS també considera que la desviació afectaria de forma negativa el comerç de Sant Julià de Lòria.

Tot i que va acceptar que en sentit baixada els vehicles solen passar de llarg, de pujada “sempre para algú”.

Areny va remarcar que “això no salvarà el comerç” de la parròquia però sí que evitarà que passi el que ha viscut Encamp, on “el comerç estava tocat i la desviació l’ha acabat d’enfonsar”.

RECURS D’SDP AL GOVERN

El conseller d’SDP al Comú lauredià va presentar dimarts un segon recurs d’alçada al Govern perquè la majoria doni resposta a diverses demandes d’informació que va formular.

Aquestes peticions fan referència a les sol·licituds presentades el mes de juny i se centren en l’obtenció dels detalls dels pagaments realitzats a càrrec de diverses partides, les subvencions esportives concedides per la corporació i informació sobre Naturlàndia (l’auditoria i el pla de xoc realitzats per T3 Think Tank, el pla estratègic 2012-2015 i el contracte laboral del director de Projecte, Enric Ordóñez).

En el recurs, Roig demana que s’examini la legalitat de la decisió negativa a donar la informació, que es conclogui que la cònsol laurediana no ha respectat la legislació i es demani al Comú donar curs a les preguntes.

Roig va remarcar que arriba a aquest punt sis mesos després de presentar les demandes, que aquest és el pas que fixa el codi de l’administració i que si el Govern acaba fent silenci administratiu voldrà dir que “qui calla consent i que ja li està bé que no es faciliti la informació”.

Per aquest motiu va indicar que amb el recurs “es dóna al Govern de DA una oportunitat per desmarcar-se d’una manera de fer poc transparent, opaca” i contra la legalitat.

De fet, amb el primer recurs creu que l’executiu hauria d’haver estat inflexible i defensat el dret a la informació.