Hollande va respondre sobre l’avortament dient que «el poble és sobirà»

Autor:
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 16 de Juny de 2014

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va valorar positivament el fet que el copríncep francès, François Hollande, es comprometés, durant la seva visita al Principat, a «no interferir» en la vida política andorrana. Tal com va explicar el president de la formació, Víctor Naudi, SDP considera que amb aquesta manifestació va donar resposta a una de les qüestions que li volia plantejar Jaume Bartumeu, la de la despenalització de l’avortament. Naudi va assegurar que, en dir que «el poble és sobirà», va deixar clar que «és el poble, i per tant el Consell General, qui han de poder decidir en qüestions com la interrupció voluntària de l’embaràs».

La formació considera que s’ha «restablert l’equilibri institucional», ja que «alguna vegada, havia semblat que aquest equilibri es trencava per una certa ingerència i pel fet que no es garantia el poder legislatiu que ostenta el poble». Naudi va concretar que «això ho vem poder veure en la darrera diada de Meritxell», quan el copríncep episcopal va aprofitar l’homilia per oferir alguns missatges en contra de l’avortament.

En relació a les tres qüestions que Jaume Bartumeu volia plantejar al copríncep, la despenalització de l’avortament, la reforma de la Justícia i la «influència» dels bancs en la vida política andorrana, Naudi va considerar que ja van quedar resoltes en els discursos públics d’Hollande. Tot i remarcar que Bartumeu i Hollande «van tenir l’ocasió de parlar, amb el seu discurs, d’alguna forma moltes d’aquestes qüestions ja van quedar recollides».

El de les qüestions que SDP volia parlar amb Hollande va ser un dels temes que es van abordar el passat dissabte al matí, en el marc del Consell Nacional de la formació, segons va informar l’ANA, en la qual també va fer un balanç «magre» de la legislatura. El president d’SDP va remarcar que «amb una majoria de 22 consellers, totes aquelles grans reformes que havien estat explicant des del primer dia han estat un fiasco, tret del tema fiscal, que ja l’havíem iniciat nosaltres». Naudi es va referir a qüestions com ara la delimitació de competències, «que no ha arribat a enlloc i és un pas enrere», la reforma de la funció pública i les pensions.