SDP critica les “poques reformes” del Govern

Autor: D. M.
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 15 de Juny de 2014

Els arguments que es defensaran durant el debat d’orientació política –que el Consell General acull dijous i divendres que ve– va ser un dels punts  principals de l’agenda del consell nacional que Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va celebrar ahir.

En un debat que es preveu de balanç de la legislatura –ha de ser el darrer del mandat–, el discurs del president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, se centrarà “en allò que el Govern no ha fet o ha fet malament”, va explicar el president d’SDP, Víctor Naudi, en la roda de premsa posterior al consell nacional. I en són una munió, al seu parer.

Naudi va lamentar que “amb una majoria de 22 consellers poques reformes s’han tirat endavant. A banda del tema fiscal, la resta han estat un fiasco”. Es va referir a la delimitació de competències amb els comuns –“això no ha anat enlloc, és un pas enrere”–, a la funció pública –“s’ha plantejat malament, creant malestar i enfrontament”– i a la sanitat –“un altre desgavell: la reforma no se sap on és”–. En definitiva, “en quatre anys de legislatura poca cosa”.

Naudi també va lamentar que “aquesta legislatura queda marcada per l’antilegislació”. El president d’SDP va batejar d’aquesta manera el que “lleis recentment aprovades es modifiquin per afavorir certs sectors”. Va denunciar que els demòcrates han procedit d’aquesta manera amb la reforma de les lleis del sòl o de l’IGI. En aquest darrer cas, va insistir que la rebaixa de l’impost per a alguns sectors (la neu, Caldea i el transport) no tindrà cap incidència per al consumidor final i sí, es va queixar, en el marge de benefici de les empreses. “És un govern fluix, un govern feble”, va concloure Naudi.

Socialdemocracia i Progrés també va tractar de la polèmica per la coneguda com a llei mordassa. El portaveu, Delfí Roca, va descriure la manera de procedir dels demòcrates de “surrealista”. En primer terme, perquè el grup parlamentari esmena un text elaborat per ell mateix “i a més demana una pròrroga” i, en segon, “un ministre del Govern diu que no calia”.  Roca va retreure a DA que “quan una llei toca temes tan cabdals, de protecció a la intimitat, l’honor i la pròpia imatge, no es pot gestionar d’aquesta manera”. I va recordar que “moltes” de les esmenes presentades pel grup mixt “són de supressió de capítols sencers d’aquesta llei”.

La formació també va parlar de la reforma de la Llei de la CASS, que “es va plantejar en fals al seu dia”. Naudi va explicar que el treball del grup mixt en relació amb la reforma està dirigit a qüestions com ara “garantir que les jubilacions no es puguin baixar”.