SDP explicarà a Hollande “l’excessiva influència” d’un sector de la banca

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: BONDIA
Publicat el: 28 de Maig de 2014

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, es va mostrar ahir contrari que la visita del copríncep francès, François Hollande, tingui només un caràcter protocol·lari i, en aquest sentit, va expressar la voluntat de “dir-li el que pensem” en tres temes que preocupen especialment a Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra (SDP). Una d’aquestes qüestions és la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs, “un tema que posem sobre la taula perquè ja hi és i perquè el Consell General ha rebut milers de ciutadans que demanen que s’hi doni una solució”.

També es vol informar el copríncep francès que, a l’entendre d’SDP, hi ha diverses disposicions en el projecte de llei qualificada de la justícia, que actualment està a tràmit parlamentari, que són “inconstitucionals”.

Bartumeu va explicar que el seu grup està a l’espera de si s’admeten les esmenes que ha presentat al text, “però el que ens preocupa és que si les rebutja i imposa el seu criteri, la majoria absolutíssima de DA ens impedeix poder iniciar una acció d’inconstitucionalitat” en no disposar del mínim de consellers necessaris. En relació amb la justícia, es pretén també deixar constància que és un “escàndol” que en una qüestió com la llei de successions, part important de la reforma del Codi Civil, no participin el conjunt de forces parlamentàries i del món de la justícia, “i sigui també per majoria absolutíssima que es vulguin imposar uns criteris sense prèvia discussió”.   Segons va afirmar Bartumeu, “aquesta és una qüestió que s’hauria d’escapar de la instrumentalització partidista i no s’està fent”.

I finalment, la darrera qüestió que es vol comunicar al copríncep francès és “la influència excessiva que té un sector de la banca del nostre país en l’evolució de la política pública i en l’àmbit financer”. Tal com va explicar Bartumeu, són temes que “en la manera que el programa ho permeti volem traslladar al nostre copríncep”, un programa que segons va dir en aquests moments encara desconeix, cosa que en la seva opinió “fa lleig”, tot i que espera que se’n parli a la reunió que dilluns mantindrà la junta de presidents.

Pel que fa a aquest últim punt, el president del grup mixt va recordar que a l’anterior legislatura el Govern socialdemòcrata va reconèixer el paper important per a l’economia i el finançament de les arques públiques del sector financer, amb el qual va mantenir un diàleg “des de l’autoritat pública cap a un sector important però que no pot convertir-se, com en determinades èpoques de la nostra història recent, en un Estat dins de l’Estat”. En aquest sentit, Bartumeu es va referir a la “campanya contra l’acord monetari que estàvem negociant” i a “tota una sèrie d’actuacions que han continuat aquesta legislatura”, i va afirmar que continuaran “plantant cara” a aquest tipus de lobbies. Segons el conseller general d’SDP, “és una evidència” que hi ha un sector de la banca andorrana que està en contra de l’intercanvi automàtic d’informació fiscal i intenta “retardar” aquest procés, al qual es veu abocat el país per la resta de països europeus.

Bartumeu, acompanyat del president d’SDP, Víctor Naudi, va parlar ahir també d’altres temes de l’actualitat a preguntes dels mitjans de comunicació i va indicar que mai s’ha pronunciat a favor d’obrir un casino a Andorra. I és que, segons va dir, és “un mal senyal a la comunitat internacional” quan el país ha fet un esforç en els últims anys per sortir de les llistes de paradisos fiscals. Sobre la possibilitat que es deixi fumar en aquesta instal·lació, Naudi va opinar que “no està bé fer lleis a mida” per una qüestió de productivitat.

Pel que fa a l’arxivament del cas del tiroteig contra el domicili del ministre de Finances, Jordi Cinca, Naudi va lamentar que no s’hagin trobat els culpables de l’atemptat, però va dir que espera que en el futur es puguin trobar noves proves per  resoldre’l. Bartumeu va indicar també que donen suport a la carta del Comú de Sant Julià en què es demana fer una taula tripartida sobre les competències i va criticar el cap de Govern per referir-se al populisme que havien fet servir alguns partits en les eleccions europees. Segons va opinar Bartumeu, també es fa populisme a Andorra en qüestions com l’IRPF i el Govern “no ha plantat cara a la campanya”.

No a les donacions de les persones jurídiques

El grup parlamentari mixt està totalment en contra que les persones jurídiques puguin fer aportacions als partits polítics, una possibilitat que es preveu a la proposició de llei qualificada dels partits polítics presentada pels demòcrates. Una de les 16 esmenes presentades al text fa referència a aquesta qüestió i demana que s’exclogui les persones jurídiques de la possibilitat de donar suport econòmic als partits. Segons va recordar el president del grup mixt, Jaume Bartumeu, no s’ha de permetre a les persones jurídiques fer donacions d’aquest tipus perquè el contrari significaria “pol·luir i pervertir el sistema democràtic”. La votació final del grup mixt sobre aquesta proposició dependrà en gran mesura de com quedi redactat finalment aquest punt. Bartumeu va insistir que s’ha copiat el “sistema americà”, que segons va dir no és l’adequat per a un país de petites dimensions com Andorra.