SDP vol parlar de la “influència excessiva” de part de la banca

Autor: REDACCIÓ
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 28 de Maig de 2014

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, es va mostrar ahir contrari que la visita del copríncep francès, François Hollande, tingui només un caràcter protocol·lari i, en aquest sentit, va expressar la voluntat de “dir-li el que pensem” en tres temes que preocupen especialment a Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra (SDP).

Una d’aquestes qüestions és la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs, “un tema que posem sobre la taula perquè ja hi és i perquè el Consell General ha rebut milers de ciutadans que demanen que s’hi doni una solució”.

També es vol informar el copríncep francès que, a l’entendre d’SDP, hi ha diverses disposicions en el projecte de llei qualificada de la justícia, que actualment està a tràmit parlamentari, que són “inconstitucionals”. Bartumeu va explicar que el seu grup està a l’espera de si s’admeten les esmenes que ha presentat al text, “però el que ens preocupa és que si les rebutja i imposa el seu criteri, la majoria absolutíssima de DA ens impedeix poder iniciar una acció d’inconstitucionalitat” en no disposar del mínim de consellers necessaris.

En relació amb la justícia, es pretén també deixar constància que és un “escàndol” que en una qüestió com la llei de successions, part important de la reforma del Codi Civil, no participin el conjunt de forces parlamentàries i del món de la justícia, “i sigui també per majoria absolutíssima que es vulguin imposar uns criteris sense prèvia discussió”. Segons va afirmar Bartumeu, “aquesta és una qüestió que s’hauria d’escapar de la instrumentalització partidista i no s’està fent”.

I finalment, la darrera qüestió que es vol comunicar al copríncep francès és “la influència excessiva que té un sector de la banca del nostre país en l’evolució de la política pública i en l’àmbit financer”.

Tal com va explicar Bartumeu, són temes que “en la manera que el programa ho permeti volem traslladar al nostre copríncep”, un programa que segons va dir en aquests moments encara desconeix, cosa que en la seva opinió “fa lleig”, tot i que espera que se’n parli a la reunió que dilluns mantindrà la junta de presidents.

D’altra banda, el grup mixt està en contra que les persones jurídiques puguin fer aportacions als partits polítics, una possibilitat que es preveu a la proposició de llei dels partits polítics presentada per DA.