Aval ferm a l’IRPF i refús als crítics

Autor: G. PÉREZ / T. SOLANELLES
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 25 d'Abril de 2014

L’IRPF ja és una realitat. El ple del Consell General va donar el vist-i-plau definitiu a l’impost que el ministre de Finances, Jordi Cinca, va qualificar d’“un element més dins del procés de transformació de la nostra economia”.

Hi van votar a favor 22 consellers (19 de DA –no hi eren a la sessió Josep Anton Bardina, Olga Adellach i Olga Gelabert– i 3 del grup mixt). El PS va abstenir-se, ja que cap dels canvis proposats via reserva d’esmena van prosperar. Malgrat això, els tres grups i el Govern van defensar la necessitat de la figura davant les nombroses veus crítiques sorgides les darreres setmanes.

En aquest sentit, el més contundent va ser Jaume Bartumeu. El president del grup mixt va assegurar, en un clar missatge a les veus crítiques, que l’aprovació de l’IRPF “no la volem per acontentar els de fora”, sinó que “primordialment, pensem portes endins, en la nostra gent”. Així, va afirmar, “l’obligació política dels progressistes, dels que volem una Andor­ra amb futur per a tothom, és plantar cara als intents involucionistes dels que volen tornar a l’època preconstitucional”. Va admetre que “la llei no és perfecta” i que “respon a un model liberal i conservador” però tot i així “ens acostem a l’objectiu”.

El PS també va defensar la nova figura tributària. De fet, el president del grup socialdemòcrata, David Rios, va lamentar que al seu entendre ha estat DA qui ha donat ales als reticents. I és que, va afirmar, “l’IRPF és una mesura de reactivació econòmica i no ho estan explicant a la ciutadania” perquè “és un tema de divisió entre els seus”. Això “ha creat un meravellós caldo de cultiu perquè s’imposin les maniobres de distracció dels que representen l’Andorra immòbil”. Per justificar l’abstenció, Rios va argumentar que el model d’impost escollit “protegeix les rendes més altes i no és just ni equitatiu”.

CLAU PER ALS CDI
A l’hora de defensar la llei, el ministre Cinca va recordar els dos objectius. El primer, ajudar en l’obertura econòmica que ha d’impulsar la signatura de convenis que evitin la doble imposició. El segon, ajudar a tenir unes finances equilibrades. Va deixar clar que l’IRPF andorrà “és òptim per a un model de baixa tributació, atractiu i que tracta tothom igual”, fet que permet al Principat “tenir una fiscalitat molt favorable”.

Des del grup demòcrata, Martí Salvans va deixar clar que els CDI “abans es podrien haver signat sense IRPF” però ara aquesta circumstància “és impossible”, ja que “és una condició sine quan non”. En resposta a alguns comentaris sobre jurisdiccions que no tenen l’impost, el parlamentari taronja va recordar que “les car­reteres d’Andorra no enllacen amb les Bahames o Singapur, sinó amb Espanya, amb França, amb Europa”.

També va anunciar que, en poques setmanes, DA tramitarà la proposició de llei coneguda com  de la regla d’or, que persegueix limitar l’endeutament de l’Estat, el dèficit que es podrà acumular durant una legislatura, la variació de la despesa i, per últim, la pressió fiscal.