El Govern va anunciar ahir la posada en marxa del Pla de prevenció de les conductes delictives amb l’objectiu principal de reduir les xifres de menors que cometen infraccions penals.
D’aquesta manera, tal com va comentar el secretari d’Estat d’Interior, Bruno Bartolomé, aquest pla és “una eina conjunta” d’Interior i Educació per “abordar una qüestió que ens preocupa”, ja que en els darrers anys s’ha incrementat de manera molt notòria el nombre d’infractors menors d’edat i també la tipologia dels delictes.
D’aquesta manera, segons les dades facilitades ahir pel Govern, des del 2000 el volum de joves atesos per l’àrea de Menors del ministeri d’Interior ha augmentat el 534 per cent. Així, l’any 2000 es va atendre 18 menors i el 2009 la xifra es va situar en 114, els quals havien comès un total de 137 delictes. Quant a la tipologia d’aquestes infraccions, cal destacar els furts, els robatoris i les vexacions i els maltractaments lleus.
Davant d’aquestes dades i amb la intenció de frenar aquesta tendència, ahir mateix es va començar a aplicar a les aules el Pla de prevenció de les conductes delictives. D’aquesta manera, 758 alumnes d’entre 13 i 14 anys dels tres sistemes educatius, així com els 12 de l’Aula Taller, assistiran a disset sessions de treball especialment orientades a informar sobre els delictes i les conseqüències. I és que precisament un dels aspectes que s’ha detectat és que els joves tenen un gran desconeixement de què és exactament una conducta delictiva i què no, així com del procés legal que se segueix i de les mesures que els poden ser aplicades.
Bartolomé va exposar que de moment els índexs d’infraccions penals “no són alarmants però preocupa l’increment regular”. Un altre dels aspectes que s’ha subratllat és la varietat de tipologies dels delictes i l’edat dels infractors, ja que cada vegada són més joves.
Encara que l’objectiu principal sigui reduir les xifres dels menors que cometen infraccions, el pla és molt més ampli. D’aquesta manera, altres prioritats són proporcionar als menors la informació necessària sobre els delictes comesos amb més freqüència i facilitar als que puguin ser víctimes de delictes o testimonis d’aquestes situacions informació sobre els seus drets i les vies que tenen a l’abast per defensar-se. També es vol explicar als alumnes el procediment que se segueix quan un menor comet una infracció penal i les mesures judicials que els poden ser aplicades, i conscienciar-los que les seves conductes delictives poden tenir unes conseqüències. Finalment, es pretén evitar la indiferència i tolerància d’alguns menors davant els actes delictius i sensibilitzar i implicar la comunitat educativa en la prevenció d’aquests fets i en la intervenció efectiva.
Bartolomé va exposar que l’explicació de l’increment d’aquestes conductes delictives és complexa, ja que pot derivar-se de diferents aspectes, com els econòmics i els ambientals, o de l’arribada de persones de cultura diferent, tot i que en aquest sentit va matisar que la meitat dels joves que delinqueixen són andorrans. Aquest fort augment també pot tenir a veure amb la modificació de la majoria d’edat penal aprovada el 2005, tot i que cal subratllar que no és l’únic causant, ja que des d’aquest mateix any aquests infractors han continuat creixent de manera notable.
Tal com va explicar el secretari d’Estat d’Educació, Josep Roig, aquest pla es desenvoluparà al llarg de les disset sessions abans esmentades durant tot el darrer trimestre (fins al 18 de juny), que seran impartides per tres experts formadors, un del departament de Policia, un altre de l’àrea de Menors i un altre del departament d’Institucions Penitenciàries. Aquests experts plantejaran als alumnes les diferents situacions que es poden trobar d’una manera molt pedagògica i com aquestes conductes poden ser constitutives d’un fet delictiu.
Roig va insistir que aquest pla neix amb la voluntat de continuïtat i que, com que és “un projecte viu”, es podrà anar adaptant al llarg dels anys a les necessitats que es vagi detectant.