Els temps han canviat i ja res no tornarà a ser el que era. Fa temps que el sector financer és conscient d’aquesta realitat, però mai no l’havia verbalitzada de manera tan evident com en la carta que l’Associació de Bancs Andorrans (ABA) va enviar al ministre d’Economia i Finances, Pere López, sol.licitant l’obertura total del sector a la inversió estrangera.
El raonament de la banca és clar: un cop signats els acords d’intercanvi d’informació fiscal, cal accelerar el procés d’internacionalització i, davant de l’exigència de reciprocitat dels altres països, s’ha de procedir a l’obertura.
Aquest rotatiu ha tingut accés a la carta que el director general de l’ABA, Antoni Armengol, va enviar a López i que el Govern a tramès al Consell General per acompanyar el projecte de llei d’obertura bancària. “Res serà com abans i les regles del negoci bancari han d’adaptar-se a aquesta nova realitat”, afirma Armengol en la missiva per referir-se a la nova situació creada després de la crisi financera internacional i la signatura per part del Principat dels acords d’intercanvi d’informacions fiscals amb França i Espanya.
L’ABA va recordar al titular d’Economia i Finances la política “particularment coercitiva” que l’OCDE i el G-20 van aplicar durant l’any passat als paradisos fiscals. Armengol va ressaltar la injustícia que aquest tracte representa per a Andorra, que “s’ha vist certament obligada, de manera immerescuda però molt real, a concloure la signatura d’una sèrie d’acords d’intercanvi d’informació”. Amb tot, l’ABA agraeix l'”esforç intens” del Govern per signar els esmentats convenis.
La sortida, segons el director de l’ABA, és “l’excel.lència en la formació” del personal i continuar amb el procés d’internacionalització en curs. Tal com ja ha explicat aquest rotatiu en reiterades ocasions, la manca de reciprocitat en la inversió estrangera és la trava principal amb què es troben els bancs del Principat quan volen sortir a l’exterior. Per tot plegat, l’ABA demana a la carta que el Govern estudiï i permeti l’obertura del sector al capital estranger al 100%. “Una selecció acurada dels possibles candidats només pot ser beneficiosa pel bon renom de la plaça financera d’Andorra”, conclou Armengol, per a qui “l’expansió de les nostres entitats aportarà creixement i sortida professional per als joves andorrans”.
MÉS CONTROL PER LA CRISI
Sense citar-les, la carta també fa referència als altres dos projectes actualment a tràmit, els que regulen el règim de les entitats bancàries i financeres i que han de permetre a l’INAF signar convenis de supervisió en base consolidada amb altres ens supervisors. L’ABA recorda que arran de la crisi financera, “les autoritats de vigilància i supervisió” han “endurit la seva política normativa i de control”.