El PS vol regular l’assegurança d’atur aquest any

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 19 de Febrer de 2010

Més enllà de la inajornable reforma fiscal, el Govern socialdemòcrata es vol centrar en els propers mesos en la regulació de l’assegurança d’atur. Així ho va declarar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, al programa Ningú es perfecte de Ràdio Valira, en què va afirmar que s’ha acabat el temps de “distreure’s en discussions estèrils”.

Abans de final d’any, els socialdemòcrates volen tenir enllestida l’aprovació de les lleis fiscals i de la llei que reguli l’assegurança per desocupació involuntària. En aquest darrer punt, el PS es va comprometre a la campanya a impulsar-lo si disposava del consens suficient al Consell General. En principi, tant els reformistes com ApC rebutjaven la creació d’un subsidi d’atur, tot i que cap de les dues formacions no ha tancat mai la porta a debatre les possibles solucions a un problema que no ha fet sinó agreujar-se en els darrers temps.

D’altra banda, el cap de Govern va reafirmar el compromís dels socialdemòcrates per rebaixar els anys de residència necessaris per adquirir la nacionalitat des dels 20 actuals fins a deu. Això sí, seguint el que marca el programa electoral, ho volen fer de manera progressiva, començant per una rebaixa de 20 a 15 anys.

REUNIÓ AMB CORBACHO Des de la presa de possessió, el Govern ha volgut donar a la qüestió laboral una dimensió internacional, tractant els problemes dels treballadors fronterers i, de retruc, la situació dels aturats, amb les autoritats veïnes.

En aquesta línia, Bartumeu es reunirà la setmana vinent amb el ministre espanyol de Treball i Afers Socials, Celestino Corbacho. El cap de Govern i el ministre es trobaran a Madrid dimecres vinent acompanyats dels respectius secretaris d’Estat de Treball, Jesús de Tena i Octavio Granado. Durant la trobada, la delegació andorrana tindrà oportunitat d’informar el Govern espanyol dels avenços aconseguits en matèria social, com la implantació provisional d’una prestació als aturats, i dels plans de l’Executiu socialdemòcrata per millorar la situació dels fronterers i incloure una assegurança d’atur al sistema de Seguretat Social. Aquests aspectes ja van centrar una trobada a la tardor entre Bartumeu i la consellera de Treball de la Generalitat de Catalunya, Mar Serna.

pdf3.jpg